Doorbraak: Sociaal Incasseren Wordt Nieuwe Norm in Nederland

Op 25 maart 2025 hebben 28 publieke en private partijen een belangrijke stap gezet richting een mensgerichtere aanpak van incasso. Tijdens een actiebijeenkomst bij Vattenfall in Amsterdam ondertekenden zij gezamenlijk het Afsprakenkader Sociaal Incasseren. Met het ondertekenen hiervan spreken de betrokken organisaties zich uit voor het breed toepassen van sociaal incasseren, met als ambitie deze aanpak tot dé norm in Nederland te maken.

Sociaal incasseren draait om vroegtijdig en persoonlijk contact bij betalingsachterstanden, het bieden van betalingsregelingen op maat, het beperken van incassokosten en het actief doorverwijzen van financieel kwetsbare huishoudens naar passende ondersteuning.

Koningin Máxima en bewindspersonen bij ondertekening aanwezig

De bijeenkomst werd bijgewoond door Hare Majesteit Koningin Máxima, in haar rol als erevoorzitter van SchuldenlabNL. Ook waren staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken (Ministerie van Justitie & Veiligheid) en staatssecretaris Participatie en Integratie Jurgen Nobel (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aanwezig. Zij spraken de deelnemende partijen toe en benadrukten het belang van een sociaal en humaan incassobeleid.

Belangrijke rol voor Schuldeiserscoalitie

De Schuldeiserscoalitie heeft een significante bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het Afsprakenkader. Al ruim tien jaar zetten leden van de coalitie – afkomstig uit zowel het publieke als private domein – zich in om klanten met financiële problemen proactief te helpen. Hun uitgangspunt: als grote groepen in de samenleving niet meer mee (kunnen) doen, schaadt dat het welzijn van de hele samenleving.

De ondertekening van het Afsprakenkader bevestigt deze visie en markeert een mijlpaal waar de coalitie trots op mag zijn.

Feiten en cijfers: waarom sociaal incasseren nodig is

De urgentie is groot. Jaarlijks worden er circa 9,5 miljoen incassozaken gestart. Zo’n 700.000 huishoudens kampen met problematische schulden. Daarnaast had in 2024 maar liefst 42 procent van de volwassenen te maken met één of meerdere betalingsproblemen (bron: Rapport Sociaal Incasseren, 2024).

Gelukkig zijn er al diverse schuldeisers die hun werkwijze hebben aangepast in lijn met sociaal incasseren. Hierbij houden ze rekening met de financiële draagkracht van mensen en wordt incasseren minder stressvol en schadelijk voor kwetsbare groepen.

Samen naar een schuldenzorgvrij Nederland

Met de ondertekening van het Afsprakenkader committeren de deelnemende partijen zich eraan om hun incassobeleid aan te passen aan de uitgangspunten van sociaal incasseren. Samen werken zij aan een nieuw incassolandschap, waarin menselijke maat en vroegtijdige ondersteuning centraal staan.

Het Afsprakenkader is hier te downloaden.

Over SchuldenlabNL en de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

SchuldenlabNL werd in 2018 opgericht als publiek-private samenwerking met als doel: een schuldenzorgvrij Nederland. Koningin Máxima ondersteunt dit initiatief sinds 2022 als erevoorzitter.

De actiebijeenkomst van 25 maart 2025 werd georganiseerd door SchuldenlabNL in samenwerking met de stuurgroep Sociaal Incasseren van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG), waar ook de Schuldeiserscoalitie deel van uitmaakt.

Deel dit artikel: